Krakow Restaurant

Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Polakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne dania włoskie

Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, ravioli i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film