Meandry kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji
|Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie przeróżne ceremoniały, składniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w gruncie rzeczy dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest pyszna i sycąca.