Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym globie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.

Imponująca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w istocie ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.