ile kawy w kawie?

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. arabica czy robusta? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film